Contact:
Tel: 0723 229 623
E-mail:office@vladicom.ro

Alegerea unui generator de curent


Alegerea unui Generator de Curent in functie de puterea necesara .


 
Printre caracteristicile tehnice ale fiecarui generator de curent electric regasim , printre altele si:

Puterea Maxima , respectiv  Puterea Nominala  furnizata de respectivul generator de curent .

 
Ce reprezinta Puterea Maxima si ce reprezinta Puterea Nominala ?

 Putere Maxima : reprezinta puterea pe care o poate furniza respectivul generator de curent pentru o perioada scurta de timp. In general aceasta caracteristica se ia in calcul pentru alimentarea de start a consumatorilor inductivi, consumatori ce necesita la pornire o putere mai mare decat cea consumata in regim de functionare ( motoare electrice sau orice aparat ce are in component un motor, aparate de sudura..etc )

 Puterea Nominala: reprezinta puterea pe care o poate furniza respectivul generator de curent in regim continuu . In general puterea nominala se ia in calcul la dimensionarea unui generator de curent
Nota: Pentru mai multa siguranta , la dimensionarea unui generator de curent este bine sa luam in calcul si un factor de siguranta de aprox 15-20% (sa supradimensionam generatorul ), pentru a nu suprasolicita generatorul de curent ,reusind  in acest fel sa-i prelungim perioada de viata prin micsorarea uzurii.

O alta caracteristica a generatorului de curent electric este factorul de putere

 
 Ce reprezinta  factorul de putere (cos ɸ) din datele tehnice ale unui generator de curent ?

 Factorul de putere (cos ɸ) reprezinta raportul dintre puterea activa si puterea aparenta. Puterea aparenta dintr-un circuit de curent alternativ reprezinta produsul dintre va­loarea efectiva a tensiunii si valoarea efectiva a curen­tului (Puterea Aparenta =Volt*Amper).

Cand in circuitul de curent alternativ sunt incluse diverse echipamente de tip inductiv , ca de exemplu motoarele electrice, datorita defazajului dintre tensiune si curent, o parte din energia cedata se întoarce la generatorul de curent electric . Puterea utila (efectiva) , in acest caz, fiind numita putere activa, este :

(Puterea Activa =Volt*Amper*
cos ɸ), unde ɸ reprezinta de­fazajul dintre tensiune si curent.
 
Important :In cazul generatorelor de curent monofazate , in general (cos ɸ) este egal cu 1, in acest caz Puterea Aparenta = Puterea Activa ( adica puterea indicata in tabelul de caracteristici tehnice poate fi folositita in totalitate ).

 In cazul generatoarelor de curent trifazate
(cos ɸ) este egal cu 0.8, in acest caz Puterea Activa = Puterea Aparenta * 0.8 (adica ..Puterea indicata in tabelul de caracteristici , in KVA trebuie transformata in KW cu ajutorul formulei de mai sus , in acest caz rezulta ca puterea Activa ( in KW ) este doar 80 % din Puterea aparenta ( in KVA ) evidentaiata in tabelul de caracteristici tehnice ale generatorului de curent.
 
 
Exemple: Daca un generator de curent trifazat are o Putere Aparenta de 6 KVA inseamana ca acel generator furnizeaza o Putere Activa = 6KVA*0.8 (cos ɸ) = 4.8 KW, deci Puterea sa activa este de 4.8 KW .
In cazul Generatorului de curent monofazat ( unde cos ɸ=1 ) Putere Activa = Putere Aparenta

Pentru determinarea necesarului de putere si dimensionarea corecta a unui Generator de curent electric, va propunem o metoda simpla, in cinci etape:
 
1.      Intocmiti un tabel in care introduceti consumatorii electrici pe care doriti sa-i alimentati din respectivul generator de curent electric

2.      Impartiti consumatorii din tabel pe 2 categorii ( consumatori rezistivi sau consumatori inductivi )

Explicatii:

Consumatorii rezistivi sunt: becurile cu incandescenta, resourile, filtrele de cafea, ciocanele de lipit etc. Toti acesti consumatori au factorul de putere egal cu 1, asta inseamna ca intreaga putere absorbita  ( KVA) de acest tip de consumator este putere activa ( KW) utilizata integral de catre acest tip de consumator electric.
In cazul acestor consumatori, pentru determinarea necesarului de putere pentru dimensionarea generatorului de curent , este suficient sa facem suma consumatorilor rezistivi ce urmeaza a fi alimentati din respectivul generator de curent electric
 
Consumatorii inductivi sunt : scule electrice, motoare electrice, becuri cu neon, transformatoare de sudura etc. Toti acesti consumatori au factorul de putere mic decat 1, asta inseamna ca respectivii consumatori nu pot folosi intreaga putere absorbita  ( KVA ) din generatorul de curent ca Putere Activa ( KW ) si ca o parte din energia furnizata de generatorul de curent se intoarce la acesta, nefiind folosita. In acest caz, pentru determinarea Puterii Active , utilizate de consumatorii inductivi ,se tine cont de factorul de putere al respectivului consumator.
 
 
Ex de consumatori cu factor de putere  (cos ɸ)  mai mic decat 1 (inductivi ):  
scule electrice (cos ɸ  aprox.0.90) 
motoare electrice (cos ɸ aprox.0.7-0.8) 
becuri cu neon (cos ɸ aprox.0.5 )
transformatoare de sudura (cos ɸ aprox.0.5 )
 
 
Puterea necesara pentru astfel de consumatori se calculeaza astfel :

P (VA) = P (W ) / cos ɸ  adica un motor electric va absorbi in timpul functionarii ( in functie de tipul motorului ) o putere in VoltAmperi de aprox. 1.25 ori mai mare decat puterea sa in Watti.
La pornirea respectivului motor, sau a orcarui consummator de tip inductiv, avem nevoie de o putere mai mare decat cea necesara in regim de functionare.
Puterea absorbita la pornire depinde de tipul consumatorului si de caracteristicile sale tehnice.
Ca exemplu : Pentru pornirea unui motor electric monofazat de 1800W, avem nevoie de un generator de curent  cu o putere de de aprox. 4500 – 5000 Watti pentru acoperirea necesarului de putere solicitata la pornirea respectivului motor.
 
Exemple Generale: ( exemplele de mai jos sunt generale, puterile de pornire ale respectivilor consumatori pot fi diferite in functie caracteristicile constructive ale aparatelor sau de conditiile de utilizare , ele pot fi luate in calcul doar in 90% din situatiile intalnite ) :  
 
Un hidrofor de 750 W va avea nevoie de un generator de curent cu o putere de  2100 W pentru a porni.
Un aparat de sudura de 3000W va avea nevoie de un generator de curent care furnizeaza o putere  de aprox 6300 W pentru a acoperi puterea de start ( in momentul initierii arcului electric )
Un figider cu un motor de 200 W are nevoie de un generator de curent cu o putere de minim 550 W pentru a porni.
 
3.      Calculati puterea in VA pentru fiecare consumator din tabelul dumneavoastra

 
Pt. cos ɸ = 1 , VA=W
 
Pt. cos ɸ mai mic decat 1 , VA=W / cos ɸ

 
Pentru pornirea motoarelor electrice ( hidrofor, frigider…etc ) se ia in consideratie puterea transformata in CP ( cai putere ) a respectivului motor , multiplicata cu 2 ( 1KW = 1.36 CP )
 
 
Deci pentru un motor de 0.750KW de hidrofor, avem 0.750KW *1.36 = 1,020 CP ( 1,020 reprezinta puterea motorului exprimata in Cai Putere ). Daca multiplicam aceasta putere cu doi rezulta 1,020*2= 2040W ( adica 2,040 KW ). Puterea de 2040W este deci ( in majoritatea cazurilor ) puterea necesara pornirii motorului de 750W iar Generatorul de curent va trebui sa furnizeze o putere de minim 2040 W pentru pornirea motorului sus mentionat.
 
 
Atentie : Calculul de mai sus este unul empiric si este valabil doar in aproximativ 90% din cazuri.
 
4.      Adunati toate puterile obtinute in VA

5.      Adaugati o marja de siguranta de 10-20% la valoarea obtinuta in acest fel si astfel s-a obtinut puterea maxima necesara dimensionarii corecte a generatorului de curent electric
 
 
 
Exemplu de calcul :
 
 Daca dorim achizitionarea unui generator de curent electric care trebuie sa alimenteze consumatorii casnici de mai jos:
 
 
Consumator
 
Watt
 
Tip
 
 Cosɸ
 
VA
 
Coef. de siguranta
 
Putere VA Generator
 
Resou
 
500 W
 
rezistiv
 
1
 
500
 
 
 
Neon
 
5buc x 50 W
 
inductiv
 
0.5
 
500(W/Cosɸ)
 
 
 
Hidrofor
 
750W/1,020CP
 
inductiv
 
0.8
 
2040 (CPx2)
 
 
 
Total
 
 
 
 
 
X 1.2
 
3648 VA
 
Deci generatorul de curent ce ne este necesar pentru aceasta situatie, trebuie sa furnizeze o putere de minim 3648 VA.
3648 VA = 3.648 KVA


Recapitulam cei cinci pasi pentru dimensionarea corecta a unui Generator de Curent:

1.      Intocmiti un tabel in care introduceti consumatorii electrici pe care doriti sa-i alimentati din respectivul generator de curent electric
2.      Impartiti consumatorii din tabel pe 2 categorii ( consumatori rezistivi sau consumatori inductivi )
3.      Calculati puterea in VA pentru fiecare consumator din tabelul dumneavoastra
4.      Adunati toate puterile obtinute in VA
5.      Adaugati o marja de siguranta de 10-20% la valoarea obtinuta in acest fel si astfel s-a obtinut puterea maxima necesara dimensionarii corecte a generatorului de curent electric.

Click aici pentru Calculator Putere Generator de Curent !