Contact:
Tel: 0723 229 623
E-mail:office@vladicom.ro

Alegerea unui generator de curentAlegerea unui Generator de curent in functie de tensiunea furnizata


 
Generatoarele de Curent electric , se impart in functie de tensiunea furnizata , in doua categorii :
 
  •         Generatoare de Curent electric monofazat ( 230 volti )
  •         Generatoare de Cuirent electric trifazatat ( 230volti / 400 volti )
     
Generatoarele de Curent electric monofazate sunt acele generatoare ce furnizeaza o singura faza si o tensiune nominala de 230 volti.
 Generatoarele de Curent electric trifazice sunt acele generatoare de curent ce furnizeaza 3 faze si o tensiune nominala de 400 volti (masurata intre doua faze) cat si 230 volti  ( masurata intre o faza si nul ).
 
Pentru alimentarea cu energie electrica a unui consumator  trifazat ( ex: motoare electrice de putere, plite electrice de putere , diversi consumatori electrici industriali.. etc. ) trebuie sa optam pentru un generator de curent electric trifazat!
 
Pentru alimentarea cu energie electrica a unui sau mai multor consumatori  doar  monofazati  -230 volti ( consumatori casnici sau utilaje de santier cu puteri mici.. flex, bormasina, aparat de sudat etc. ) putem alege un generator de curent electric fie monofazat ( faza-nul ) fie trifazat ( 3 faze-  nul ). In acest caz trebuie sa retinem ca generatorul de curent electric trifazat nu poate furniza intreaga sa putere intr-un singur circuit monofazat sau catre un singur consumator monofazat ! Asta inseamna ca, in cazul unui generator de curent electric trifazat ,ce furnizeaza de ex. o putere de 6 KVA nu putem alimenta un consumator  electric monofazat de 6 KVA, deoarece respectivul consumator va absorbi intreaga putere doar dintr-o singura faza , celelalte doua nefiind folosite . In acest caz este important sa retinem ca puterea maxima furnizata de un generator de curent electric trifazat, intr-o singra faza, nu poate fi mai mare in WATT, fata  de -  Putere max / faza = Puterea maxima a generatorului ( KVA ) x cos ɸ / √3

 Ex: Puterea maxima  ce poate fi furnizata pe o singura faza ( in KW ) de catre un generator electric trifazat de putere totala 6 KVA este egala cu 6*0.8 / √3 = 2.77 KW ( intr-un caz teoretic si ideal ), dar in general exista protectii suplimentare , instalate pe generatoarele de curent electric , protectii ce nu permit un dezechilibru intre consumul de pe cele 3 faze , mai mare decat 50%
 
 
Important de retinut :
 
In cazul in care dorim sa alimentam cu ajutorul unui generator de cutrent electric o serie de consumatori doar monofazati ( consumatori ce se alimenteaza la o tensiune nominal de 230 Volti ), indiferent ca sunt grupati pe un singur circuit electric sau pe trei circuite ( in cazul locuintelor particulare racordate la curent trifazic ) este recomandat sa alegem un generator de curent monofazat, cu ajutorul caruia sa alimentam ( manul su automat in cazul celor cu automatizare ) circuitele respective. Recomandam alimentarea cu un generator monofazat si in cazul in care sunt 3 circuite instalate , dar consumatorii sunt doar monofazati, in acest caz nu vor mai fi probleme de incarcare diferita a circuitelor si se poate absorbi intrega putere a generatorului de curent.

 In cazul in care dorim totusi achizitionarea unui generator de curent electric trifazat, pentru a alimenta consumatori monofazici, va recomandam sa luati in calcul un dezechilibru maxim intre faze de 20% si totodata sa tineti cont de faptul ca nici una din cele 3 faze nu poate fi incarcata mai mult decat - Putere max/faza = Puterea maxima a generatorului ( KVA ) x cos ɸ√3

Alegerea unui generator de curent electric trifazat se impune in toate situatiile in care dorim alimentarea consumatorilor trifazici ( 400 volti )

 
Concluzii :
 
Pentru puteri mai mici de aprox. 25 KVA va recomandam alegerea unui generator electric trifazat DOAR daca aveti de alimentat consumatori trifazici ( 400 volti ).
 
Pentru consumatori electrici  DOAR monofazati ( 230 volti ) va recomandam alegerea unui generator de curent electric monofazat , indiferent ca vorbim de alimentarea unui circuit sau a 3 circuite separate (se pot alimenta toate cele 3 circuite cu aceiasi faza - manual sau automat – in acest fel nu vor apare probleme legate de dezechilibre intre circuite – iar puterea respectivului generator de curent va putea fi absorbita integral)
 
La puteri mai mari ( de peste 20-25 KVA )se impune alegerea unui generator electric trifazat indiferent de tipul consumatorilor
 
 
Ex: Dintr-un generator electric trifazat de 6-7 KW nu se poate alimenta un aparat de sudura monofazat ( chiar daca generatorul are si priza de 230 Volti ) deoarece in priza respectiva este furnizata o singura faza din cele 3, iar celelalte doua raman nefolosite . Dintr-un generator electric de aceiasi putere ( 6-7 KW) , dar monofazat se poate alimenta cu succes respectivul aparat de sudura , deoarece intreaga putere a generatorului este furnizata in priza de 230 volti , ea nefind impartita intre faze.
 
Exemplul de mai sus este valabil si in cazul unui motor de 2000 W la 230 volti ,de exemplu  un polizor unghiular – Flex- (motorul fiind un consumator inductiv , absoarbe o putere mai mare la pornire decat puterea sa nominala- in cazul nostru de 2000 W- aceata putere absorbita la pornire poate fi de pana la 3-4 ori mai mare iar generatorul de curent electric trifazat nu are disponibia intr-o singura faza puterea necesara pornirii motorului de 2000 W ).